Rodinný dům v Chrastavě

NOVÉ ZELENÉ ÚSPORÁM ZÍSKÁNO 585 000,-
Objekt bude umístěn na východozápadní svahu. Návrh domu reaguje na okolní krajinu, proto je „zaříznutý“ do svahu, aby co nejlépe zapadl do okolní krajiny. Objekt je umístěn při severovýchodní hranici pozemku a je otevřen směrem k jihu, do zahrady, čímž dodává vnitřnímu prostoru domu patřičnou intimitu a umožňuje v zimních měsících využití nemalých tepelných zisků ze slunečního záření. V letních měsících jsou tyto zisky eliminovány venkovním zastíněním.

Objekt je dvoupodlažní. V prvním nadzemním podlaží se nachází při západní straně vstup, technické zázemí a zádveří. Zbývající část podlaží tvoří prostor obývacího pokoje,  jídelna s kuchyní. Prostor obývacího pokoje a jídelny je propojen se zahradou přes venkovní terasu. V obývacím pokoji je umístěno schodiště vedoucí do druhého nadzemního podlaží. Ve druhém podlaží se nachází dva pokoje, ložnice a koupelna s  wc. Přístup do těchto místností je z chodby.

Materiály byly zvoleny tak, aby stavba harmonicky zapadla do okolní přírody. Je zde použit dřevěný obklad ze sibiřského modřínu v přírodní barvě. Střecha je navržena sedlová, s plechovou krytinou se sklonem 15°.  

Autor: 
Ing. arch. Lukáš Pejsar
Realizace: 
2015
Užitná plocha: 
113 m2
Zastavěná plocha: 
80 m2
Obestavěný prostor: 
336 m3
Potřeba tepla k vytápění: 
14 kWh/m2rok